Westkaai – Theater Utrecht

Westkaai – Een voorstelling over het Europa van nu

Op donderdag 24 november staat de toneelvoorstelling Westkaai in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Een voorstelling over ontheemde figuren die elkaar ontmoeten aan de rafelranden van een grote, Europese stad. Gebruik de actiecode STUDENT en bezoek deze 5 sterren-voorstelling voor slechts 15 euro. Koop hier je kaartje.

In het beruchte toneelstuk Westkaai van de Franse schrijver Bernard-Marie Koltès ontmoeten ontheemde figuren elkaar in een desolate loods aan de rand van een grote wereldstad.

Een abstract beeld van de mens onder extreme omstandigheden

In het beruchte Westkaai van de Franse auteur Bernard-Marie Koltès betreden we een mythisch, nachtelijk universum aan de rafelranden van een grote wereldstad. In een desolate loods aan een rivieroever ontmoeten ontwortelde en ontheemde figuren elkaar. Aan de ene kant is er de puissant rijke Koch, die met zijn personal assistant Monique naar dit gebied gekomen is om een uitweg uit de morele leegte van zijn bestaan te vinden. En aan de andere kant is er een gezin van immigranten die aan de voet van het steile Westen proberen een nieuw bestaan op te bouwen. Daartussen scharrelen Fak en de donkere, zwijgende Abad van dag tot dag hun zaakjes bij elkaar. Met zijn hoogst eigenzinnige, verhevigde en lyrische taal schetst Koltès een abstract beeld van de mens onder extreme omstandigheden.

Een portret van migranten die een verwoede strijd leveren om iets van een identiteit te behouden of te hervinden

Nu, dertig jaar na het verschijnen van het stuk, neemt regisseur Thibaud Delpeut dit zinderende materiaal ter hand. In een wereld waarin geografische en morele grenzen vervagen en ideologische doelen zijn weggevallen schildert hij een panoramisch portret van migranten die een verwoede strijd leveren om iets van een identiteit te behouden of te hervinden. En tegelijkertijd maakt hij scherp voelbaar hoe de elite van de oude wereld de uitputting nabij is, verstoken van een doel of een moreel kompas. In zijn visie geeft Westkaai ons een beeld van de achterzijde van het huidige Europa dat aan de vooravond van een grote transformatie staat. Hij ziet de donkere loods aan de rivier als het omgekeerde paradijs, de kraamkamer van een nieuwe wereld waarvan niemand momenteel de contouren nog kan overzien.

Regie: Thibaud Delpeut
Spel: Joep van der Geest, Titus Muizelaar, José Kuipers, Joost Bolt, Bram Gerrits, Eline ten Camp, Claire Bender

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *